“VIOLE” (SLO)

martial-arts-116542_1920

Slovenska nogometna navijaška skupina trenira borilne veščine: Zakaj?


Slovenija je zelo športno ozaveščena država; mnogi se tako ali drugače ukvarjajo s športom. Predvsem z nogometom. Vsako mesto celo vas ima svoj nogometni klub in svojo nogometno navijaško skupino. Lahko rečemo, da večje kot je mesto, obsežnejša in bolj organizirana je nogometna navijaška skupina.
Maribor je drugo največje slovensko mesto, z odličnim nogometnim klubom in zelo zvestimi navijači. Navijačem bi lahko rekli tudi »organizirana skupina«, ki ne obstaja samo zato, da bi navijala kot mnoge druge navijaške skupine.
Navijači mariborskega kluba se imenujejo Viole. So navijači, ki nogometne tekme, na katere se tudi pripravljajo, spremljajo s srcem in dušo. Pred tekmami se zberejo na določenem mestu, ki je odvisno od spretnosti in moči navijačev nasprotnega kluba, saj lahko pride do fizičnih obračunov med navijaškimi skupinami. Ker so fizični napadi na navijače pogosti, skupaj s situacijami, ko se morajo braniti, so navijači spoznali, da morajo biti ustrezno fizično pripravljeni, posledično bi bilo za njih dobro, da obvladajo kakšno borilno veščino.
In tu se postavlja vprašanje: Zakaj potrebujemo znanje borilnih veščin za navijanje na nogometnih tekmah?
In drugič, vprašanje: Kdo od trenerjev bi sprejel takšno delo?
O ideji, da bi navijače naučili, da postanejo boljši borci, so razpravljali po celotnem Mariboru in klubih borilnih veščin. Iskali so trenerja, ki bi bil pripravljen, seveda za primerno ceno učiti navijače mariborskega nogometnega kluba. Seveda za fizične dvoboje navijačev in ne za nogometne tekme.
Po pogovoru s trenerji so bili odzivi na vabila različni:
Nekateri so takoj zavrnili idejo o predajanju znanja borilnih veščin za usposabljanje za nasilje in boj in se sploh niso odzvali.
Drugi so razmišljali o povabilu in ga nato sprejeli, saj je bilo plačilo za poučevanje precej dobro.
In seveda je bila ideja nekaterim všeč in so člane navijaške skupine učili brezplačno.
Zato se tudi tu postavlja novo vprašanje: Kaj naj stori trener, ki ima takšno znanje, ko pridejo k njemu ljudje in ga prosijo za poučevanje? Kako vpliven je njegov položaj; še posebej v tem primeru, kjer se takšno znanje pogosto uporablja v negativne agresivne namene?
In kako bi lahko trener obrnil to situacijo, na način, da s svojim vplivom in spretnostjo umiri agresivne posameznike, z močjo svojega duha pa pogosto agresivne navijače spremeni v športnike.
Z ustreznim znanjem, veščinami in usposabljanjem bi lahko njihovo agresivno energijo in zmedenost potencialno preoblikoval in usmeril v pozitivno smer, kar jim pomaga, da se lahko spremenijo in zaživijo drugače.
No, to se doslej v Mariboru še ni zgodilo; tradicije nogometne skupine se nadaljujejo po starem “navijaškem kodeksu”, kjer zmaga močnejši.